Hai că mai e puțin, vreo lună și jumătate, pînă ce Mircea Hava va lua drumul pribegiei și se va înălța la fotoliul călduț de europarlamentar. Și, bineînțeles, la acea minunată imunitate care vine la pachet cu salariu, diurnă, sumă forfetară, consilieri și tot ce mai primește un ales al Europei. Oh, dar ce bună va fi fost imunitatea aia în lunile și anii ce vin. Pur și simplu nu poți pune preț pe ea. Mai ales dacă se decid procurorii, băieții și fetele de pe la DNA, să existe și prin județul ăsta ferit de anchete. Dar nu despre Mirciulică voiam să vă zicem aici…

După ce se va fi înălțat la rang de imun, locul lui Mirciulică (cel mai bun primar din Alba Iulia ultimilor 20 de ani, dacă e să fim cinstiți) va fi fost luat de unul dintre cei doi vici, Gabriel Pleșa sau Paul Voicu, acești Lolek și Bolek ai administrației locale. Dar nici măcar despre ăștia doi nu vrem să vă zicem aici, deși ar fi multe de zis. Căci, practic, băieții ăștia doi sînt în situația de a cîștiga la loto fără să fi jucat un bilet măcar.

Desigur, ar exista și o opțiune mai bună decît oricare dintre cei doi. Să rămână postul gol, să punem acolo o coadă de mătură pe post de primar sau, de ce nu, să facem un concurs de frumusețe de pisici și cine cîștigă să fie primar interimar. Ar fi mai bine. Din păcate, însă, legea zice că unul dintre ăștia doi trebuie, musai, să fie interimar. Iar cum unul dintre cei doi va ajunge interimar, se eliberează un post de vice. Care și el trebuie ocupat de unul dintre consilieri. Cu toate, că și în cazul ăsta, coada de mătură ar fi o opțiune ce merită luată în calcul. Nu știm dacă neapărat mai bună, dar cu siguranță nu mai puțin rea.

Ei bine, în postul ăsta de vice se văd, în oglinda viitorului, două persoane. Căci fiecare vice ce se visează interimar are câte un preferat căruia să-i lase moștenire postul, așa cum și Mirciulică Hava ar vrea să-și lase fotoliul moștenire lui Paul Voicu. Ăsta din urmă, Paulică Voicu, ar vrea să-i lase moștenire scaunul de vice lui Alin Ignat. Care Alin Ignat provine din tabăra penelistă a noului PNL, dar a reușit să se înșurubeze atît de bine pe lîngă băieții din fostul PD încît a sărit deja smalțul de la clanța lui Mircea Hava. Mic afacerist, propitar de crișmă cu terasă sezonieră extinsă pe domeniul public tot anul, Alin Ignat este unul dintre consilierii locali care au reușit să voteze de fiecare dată cu Stăpînirea. Chiar și atunci cînd evidența, bunul simț, logica sau rațiunea au stat de-a curmezișul planurilor Primăriei. Deci e fidel, sanchi.

Alin Ignat prin Monaco. Poză obținută prin amabilitatea domnului Zahărberg de la Facebook

De cealaltă parte, preferatul lui Gabriel Pleșa este consilierul Emil Antoniu Popescu. Avocat de meserie, și el vine tot din fostul PNL, însă unirea în cuget și simțiri cu PD-ul nu pare să fie completă în cazul lui. Desigur, nu e nici Emil Popescu vreun rebel și, în ce privește voturile din Consiliul Local, a păstrat mai mereu linia trasată de către Stăpînire, chiar dacă pe ici pe colo a mai mustăcit în timp ce a votat sau chiar – cu mici excepții – s-a abținut sau a votat împotrivă.

Emil Popescu, undeva nu la Sântimbru sau Alba Iulia. Poză obținută prin amabilitatea domnului Zahărberg de la Facebook.

Desigur, toate planurile astea și visele celor doi de a se cățăra într-un post de vice se pot spulbera foarte ușor. Căci dintre cei 12 consilieri ai PNL, după bursa zvonurilor, 5 sînt în colțul lui Pleșa și 7 în colțul lui Voicu. Așa că fiecare tabără are nevoie de sprijinul celor 5 consilieri PSD, 2 consilieri ALDE, 1 consilier de la PMP și independentul Mircea Trifu.

Așa că toate opțiunile sînt încă deschise. Și, ca variantă de lucru, ce-ar fi dacă, să zicem, doi consilieri PNL se enervează pe tot circul ăsta și se dau cu opoziția. Cei nouă consilieri ai opoziției, plus doi din PNL, ar putea forma o nouă majoritate. Una care, să zicem, în ședința următoare ar putea decide schimbarea unuia dintre cei doi viceprimari. Și numirea în locul lui – ori a lui Voicu ori a lui Pleșa – a unei cozi de mătură. Ori a unei pisici. Și-apoi, după ce Mirciulică se va fi urcat la cele sfinte de la Bruxelles, să voteze coada aia de mătură, sau pisica, în postul de primar interimar. N-ar fi fain?

Lasa un raspuns

avatar
  Aboneaza-te  
Notificare