Ziua Mondială a Sănătăţii este marcată anual, având o temă specifică de sănătate.

În anul 1948, cu prilejul primei întruniri globale dedicată sănătăţii şi găzduită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, OMS (sau World Healt Organization, WHO), s-a hotărât aniversarea la 7 aprilie a Zilei Mondiale a Sănătăţii – ziua în care a intrat în vigoare Convenţia OMS. Organizaţia Mondială a Sănătăţii este o instituţie specializată a Naţiunilor Unite care a fost creată la 22 iulie 1946, cu sediul la Geneva. Ziua Mondială a Sănătăţii a fost marcată pentru prima dată în 1950.

În ultimele decenii, Ziua Mondială a Sănătăţii a adus în discuție subiecte specifice: sănătatea mintală, îngrijirea mamelor şi a copiilor, dar și schimbările climatice cu repercusiuni asupra sănătăţii. Sărbătoarea este marcată de activităţi care se extind dincolo de ziua în sine şi servesc drept ocazie de a concentra atenţia mondială asupra acestor aspecte importante ale sănătăţii globale.

Tema anului 2021 este „Building a fairer, healthier world for everyone” (Construind o lume mai corectă, mai sănătoasă pentru toată lumea).

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, OMS face apel la acţiuni de eliminare a inechităţilor în materie de sănătate, ca parte a unei campanii globale de-a lungul unui an, pentru a aduce oamenii împreună şi de a construi o lume mai corectă şi mai sănătoasă. Campania evidenţiază principiul constituţional al OMS conform căruia „obţinerea celui mai înalt standard de sănătate este unul dintre drepturile fundamentale ale fiecărei fiinţe umane fără deosebire de rasă, religie, credinţă politică, condiţie economică sau socială”.

Tema generală sub care se desfăşoară Ziua Mondială a Sănătăţii este „Universal Health Coverage: everyone, everywhere” (Acoperirea Universală cu Servicii de Sănătate, pentru toată lumea, oriunde) fiind obiectivul principal al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Acest obiectiv vizează asigurarea accesului tuturor persoanelor la serviciile de sănătate de care au nevoie, atunci când au nevoie de ele, chiar în inima comunităţii, fără a suferi dificultăţi financiare.

Acoperirea Universală cu Servicii de Sănătate include întregul spectru de servicii de sănătate esenţiale, de calitate, de la promovarea sănătăţii până la prevenire, tratament, reabilitare şi îngrijire paliativă.

În 2020 Ziua Mondială a Sănătăţii a adus în prim-plan munca asistentelor medicale şi a moaşelor şi s-a reamintit rolul major pe care acestea îl au în menţinerea unei lumi sănătoase.

În ultimele luni, în plină pandemie, OMS și alte organizații au atras atenția asupra inechității distribuirii vaccinurilor împotriva covid. Țările din lumea a treia au șanse reduse în ceea ce privește vaccinarea împotriva covid, dacă ținem cont că țările bogate achiziționează cea mai mare parte din vaccinurile produse.

0 0 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
1 Comment
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile
trackback

[…] în care sărbătorim în acest an Ziua Mondială a Sănătății ne face să ne dăm seama și mai bine decât altă dată cât de importanți sunt oamenii care […]