33 de hectare din capitală pleacă spre Grupul Iulius și Camera de Comerț și Industrie


Sursă foto: CCIR

În cursul zilei de ieri, 2 septembrie, a trecut de Parlament spre promulgare o lege cu dedicație pentru unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare pe care le-ar vedea capitala în următorii ani. Proiectul de lege este scris explicit pentru a pune pe tavă terenurile statului din jurul Romexpo unui parteneriat între Camera de Comerț și Industrie și Grupul Iulius, cunoscut în primul rând pentru dezvoltarea mai multor mall-uri și ansambluri de clădiri de birouri în România.
La proiectul propus de Iulius Group în parteneriat cu CCIR se lucrează din 2017, iar în martie 2020 aceștia au înaintat spre dezbatere publică un PUZ cu compunentele propuse:
Pavilionul Romexpo reabilitat, 14 turnuri cu spații comerciale/de birouri, cu înalțimi între 18 și 42 de etaje, un muzeu Brâncuși, spații comerciale într-un concept de “lifestyle center”, 12.000 de locuri de parcare și multe altele. În prezentarea CCIR sunt vehiculate multiple avantaje, de exemplu “va genera crearea a peste 30.000 de noi locuri de muncă” (în viziunea CCIR și Iulius Grup, să construiești o clădire care găzduiește 1000 de oameni echivalează cu generarea a 1000 de locuri de muncă).

Sursă foto: Bing Maps
Ce prevede, mai exact, proiectul:

  • Terenurile proprietate privată a statului transmise în folosinţa gratuită a Camerei Naţionale până la data intrării în vigoare a prezentei legi, care nu sunt revendicate, se transmit cu titlu gratuit în proprietatea Camerei Naţionale, în vederea desfăşurării activităţii specifice cu caracter de continuitate.
  • Guvernul României, prin Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, emite, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, hotărârea prin care se transmite cu titlu gratuit dreptul de proprietate pentru terenurile prevăzute la alin.(11) şi, respectiv, în termen de 30 de zile de la data soluţionării definitive a cererilor de revendicare, pentru terenurile prevăzute la alin.(12).
  • Terenurile dobândite de Camera Naţionalăîn condiţiile prezentei legi nu pot fi vândute şi nu li se poate schimba destinaţia stabilităconform alin.(11) timp de 30 de ani de la data dobândirii dreptului de proprietate.
  • Camera are şi poate constitui societăţi şi orice alte forme de asociere economică necesare desfăşurării activităţii specifice, cum sunt, dar fară a fi limitative, cele pentru organizarea de târguri şi expoziţii, pentru publicitate şi reclamă comercială, protecţia proprietăţii intelectuale şi orice alte activităţi şi prestări de servicii în folosul comunităţii de afaceri, inclusiv pentru implicarea în realizarea de proiecte de dezvoltare urbană durabilă menită să susţină mediul de afaceri;

    Sursă foto: PUZ dezbatere publică

Inițiatorii proiectului de lege sunt 10 senatori și deputați de la PMP, 2 de la ALDE, unul de la PSD și 5 neafiliați. Cu toate acestea, proiectul a trecut de Camera Deputaților cu majoritate covârșitoare (178 pentru, 45 împotrivă, 13 abțineri). Proiectul de lege e contestat atât de Gabriela Firea și Daniel Zamfir (PSD, apropiat al Gabrielei Firea și președinte al Comisiei Economice a Senatului) cât și de senatori și deputați USR care susțin că transferul este ilegal. Silvia Dinică de la USR declara ieri: “Conform Codului administrativ, OUG br. 57/2019, bunurile, implicit şi terenurile, aflate în proprietatea privată a statului nu pot fi decât concesionate, date în administrare sau închiriate. Legea nu prevede transferul gratuit din proprietatea privată a statului către o persoană juridică sau o structură asociativă, aşa cum este Camera de Comerț a României. De fiecare dată când Parlamentul a decis prin lege transferul unor bunuri aflate în proprietatea Statului cu titlu individual, acele legi au fost declarate neconstituționale”.
Grupul Iulius are un istoric contestat de colaborare cu autoritățile locale. Parcul și un lac din vecinătatea Iulius Mall Cluj Napoca au fost amenajate și s-au aflat pentru 5 ani în administrarea Grupului Iulius, troc în urma căruia aceștia au primit dreptul de a construi un turn de 10 etaje, iar din 2019 a fost anunțată demararea unui proiect pentru construcția unui turn de 26 de etaje alipit Iulius Mall Iași, pe terenul deținut de Universitatea Tehnică Gh. Asachi.
Forma finală a proiectului de lege poate fi consultată aici, iar expunerea de motive aici.

5 1 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile