„Un prieten adevărat e mai prețios ca un înger” – Nichita Stănescu

Ziua Internaţională a Prieteniei este sărbătorită în 30 iulie – ziua a fost adoptată oficial de ONU la 27 aprilie 2011.

Mesajul că prietenia între popoare, ţări, culturi şi indivizi poate inspira eforturile de pace şi poate construi punţi de legătură între comunităţi. Conceptul de prietenie este extins astfel dincolo de relaţiile individuale. ONU invită toate statele membre să sărbătorească această zi din perspectiva culturii şi obiceiurilor locale, naţionale sau regionale, inclusiv prin activităţi educaţionale şi de conştientizare a valorii relaţiilor de prietenie în viaţa tuturor.

Ziua Internaţională a Prieteniei este strâns legată de promovarea de către ONU a culturii păcii, definită ca fiind un set de valori, atitudini şi comportamente care resping violenţa şi previn conflictele prin abordarea cauzelor lor profunde, potrivit site-ului un.org. Prietenia este o formă fundamentală a solidarităţii umane şi are potenţialul de a contribui la răspândirea valorilor promovate de ONU. Printre acestea, se numără dezvoltarea economică sustenabilă, respectul pentru drepturile omului, egalitatea dintre femei şi bărbaţi, participarea democratică, toleranţa şi respectul reciproc, pacea şi securitatea pe plan mondial.

Ziua Internaţională a Prieteniei a venit ca o consecință a Deceniul Internaţional de promovare a unei culturi a non-violenţei şi a păcii pentru copiii lumii, 2001-2010, adoptat prin Rezoluţia A/RES/53/25, din 1998, prin care Adunarea Generală a recunoscut că un prejudiciu enorm şi multă suferinţă sunt cauzate copiilor prin diferite forme de violenţă, subliniind totodată că promovarea unei culturi a păcii şi a non-violenţei ar trebui să fie transmisă copiilor prin educaţie, scrie sursa menţionată.

Ziua internaţională a prieteniei se bazează pe recunoaşterea relevanţei şi importanţei prieteniei ca un sentiment nobil şi valoros în viaţa fiinţelor umane din întreaga lume. E ziua în care, indiferent de etnie şi de sex, se fac conexiuni şi empatii.

În Argentina şi Brazilia ziua prieteniei este pe 20 iulie, pe când în Finlanda şi Estonia această zi coincide cu cea a Sfântului Valentin. În Peru, începând cu 2009, El Dia del Amigo are loc în prima duminică a lunii iulie.

 

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile