Ziua Internaţională a Internetului marchează apariția acestui instrument care a revoluționat lumea, așa cum a făcut-o și apariția tiparului, industrializarea, inventarea telefonului, apariția mașinii sau a avionului.

Fără internet, nu puteam vorbi de învățământ în anii pandemici 2020-2021: bineînțeles, este vorba de blamatul (în România) învățământ online.

Dar să începem cu începutul: cuvântul „internetted” a fost folosit încă din 1849 și însemnă „interconectat” sau „întrețesut”. Astăzi, internetul se referă la sistemul global de rețele informatice interconectate. Inițial, termenul, nou, a fost scris în engleză cu majusculă, dar între timp a devenit substantiv comun, semn al utilizării sale pe scară largă.

Această poveste a început în ziua de 29 octombrie 1969. Într-un laborator al Universității din California, Los Angeles (UCLA), absolventul Charley Kline telefona la prestigioasa Universitate Stanford, aflată la sute de kilometri distanță, şi le comunica celor de acolo că le va trimite un mesaj prin intermediul internetului.

Proiectul ARPANET era o reţea finanţată de Departamentul American al Apărării care conecta patru terminale independente dispuse la universităţile UCLA, Stanford, Utah şi California (Santa Barbara).

Intenţia lui Charlie Kline a fost de a trimite cuvântul „login”, însă a reuşit să trimită doar literele „l” şi „o” (conform Agerpres), însă, sub coordonarea profesorului Leonard Kleinrock, Kline a reuşit să transmită complet cuvântul „login” o oră mai târziu. Astfel a fost înregistrată prima comunicare între două terminale folosind internetul.

În anul 1989, „world wide web” a devenit posibil mulţumită reuşitelor cercetătorului britanic Tim Barners-Lee care a realizat limbajul pentru realizarea paginilor de internet, denumit HTML („hypertext markup language”) şi protocolul de comunicaţie destinat transferului de informaţie criptată (HTTP – „Hypertext transfer protocol”).

Oficial, proiectul World Wide Web a fost anunţat la 6 august 1991.

De la comunicarea între persoane la primele tranzacţii online au trecut două decenii.

În primă fază, reţeaua de internet era limitată la universităţi, agenţii guvernamentale şi anumite segmente ale comunităţii ştiinţifice.

Introducerea sistemului de operare Windows 95 a însemnat accesul internetului în casele oamenilor, datorită pachetului Internet Explorer, browser-ul care oferea acces la internet.

În primul deceniu al secoului XXI aproape jumătate din locuinţele din Statele Unite ale Americii aveau calculatoare personale.

Numărul site-urilor de internet a explodat în perioada 1996-2008, de la 100.000 la peste 162 de milioane, fenomen generat de doi factori: dotarea instituţiilor de învăţământ cu calculatoare personale, dar mai ales datorită învăţării modului în care poate fi folosit internetul pentru conectarea întregii lumi. Acest lucru a dus la crearea primelor programe de dezvoltare a site-urilor de internet, precum DreamWeaver, care a permis astfel oricui să realizeze portaluri web.

Internetul a făcut posibil succesul uriaș înregistrat de magazinele online (Amazon.com, Ebay.com, Alibaba), ducând la apariţia unor noi platforme de afaceri similare.

Dezvoltarea internetului l-a determinat pe şeful Google Eric Schmidt (2001-2011) să declare că aproape fiecare locuitor al planetei poate fi conectat la internet până în 2020.

Ce înseamnă internetul astăzi? Înseamnă comunicare instantanee între persoane aflate în orice parte a lumii, înseamnă informație, afaceri, înseamnă tenologie, înseamnă promovarea unor produse, locuri și idei, înseamnă transport, comerț, servicii, educație. Internetul a democratizat lumea, permițând comunităților mici, izolate sau sărace să ajungă la informații utile, să se promoveze și să se dezvolte, să se alinieze cerințelor secolului XXI. Așa cum zice un slogan uzat: totul la un click distanță.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile