A fost o zi istorică pentru România. În fața unor proteste care au atins multe orașe, Timișoara, Arad, Cluj, Sibiu, inclusiv Bucureștiul, președintele României decide să fugă din capitala țării.

16 decembrie 1989: Începutul protestelor de la Timișoara

20 decembrie 1989: După patru zile de proteste și zeci de morți, Timișoara este declarat primul oraș liber

21 decembrie 1989: Venit din Iran, unde efectua o vizită oficială, venit așadar pentru a combate protestele de la Timișoara, Ceaușescu organizează un mare miting de susținere la București. Rezultatele nu sunt cele scontate: oamenii fluieră, huiduie, protestează împotriva cuplului dictatorial.

Simțind pericolul din stradă, președintele României Nicolae Ceaușescu promite: „Doresc să vă informez pe dumneavoastră de o importantă hotărâre adoptată în această zi de Comitetul Politic Executiv privind nivelul de trai al oamenilor muncii. Am hotărât în această dimineață ca începând de la 1 ianuarie să majorăm în cursul anului viitor retribuția minimă de la 2.000 la 2.200 lei”.

22 decembrie 1989: În dimineața zilei de 22 decembrie mii de oameni protestează la București. Milea, Ministrul Apărării se sinucide, conform autorităților.

La ora 12.06, Nicolae și Elena Ceaușescu fug de pe Comitetul Central al PCR cu un elicopter. După un scurt timp, cei doi renunță la elicopter și iau o mașină care să îi ducă la Târgoviște, loc unde Nicolae Ceaușeșscu spera să organizeze o rezistență împotriva celor care îl contestau în stradă. Prinși de militari, Nicolae și Elena Ceaușescu sunt judecați sumar (o parodie judicară, după cum apreciază mulți istorici) și executați în ziua de Crăciun, 25 decembrie 1989.

 

 

0 0 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile